Casa pasiva: Ce este, cum se construieste, materiale necesare

Casa pasivă este o abordare inovatoare a construcțiilor care se concentrează pe crearea de clădiri cu un grad ridicat de eficiență energetică și ecologice. Aceasta utilizează o serie de materiale, principii de construcție și tehnologii pentru a reduce sau chiar elimina nevoia de sisteme artificiale de încălzire sau răcire. Casele pasive pot fi construite folosind o varietate de materiale diferite, de la clădirile tradiționale din cărămidă și mortar la panouri prefabricate și cadre ușoare din oțel. Pe lângă faptul că economisesc costurile cu energia pe toată durata de viață a clădirii, s-a demonstrat că casele pasive au o durabilitate superioară în comparație cu locuințele construite în mod tradițional, oferă o calitate mai bună a aerului pentru ocupanți și asigură un nivel de confort sporit în interiorul locuinței.

Ce este o casă pasivă și cum funcționează ea

În centrul construcției Casei Pasive se află o abordare cunoscută sub numele de “construcție fără punți termice” Aceasta înseamnă că transferul de căldură la joncțiunile dintre elementele din interiorul anvelopei clădirii (cum ar fi ferestrele și pereții) este redus la minimum; de obicei, acest lucru se realizează prin caracteristici de proiectare inteligente, cum ar fi ferestrele fără rame și izolarea continuă în toată cavitatea peretelui. Alte componente importante ale unei case pasive includ un nivel ridicat de etanșeitate (pentru a preveni scăpările de aer cald), o bună ventilație (pentru a menține o calitate sănătoasă a aerului interior) și o umbrire eficientă (pentru a minimiza câștigul de căldură solară). Un beneficiu suplimentar al construcției unei case pasive este faptul că se bazează pe resursele naturale, cum ar fi lumina naturală, câștigurile solare și ventilația naturală – ceea ce înseamnă că în timpul lunilor de vară s-ar putea să nu aveți nevoie deloc de încălzire sau răcire!

Materialele necesare pentru a construi o casă pasivă

Materialele cel mai frecvent utilizate pentru construcția unei case pasive includ cofraje de beton izolate, panouri structurale izolate de înaltă densitate (SIP), izolație din baloți de paie, izolație din celuloză, cadre ușoare din oțel sau cadre din lemn cu izolație din spumă rigidă. Toate aceste materiale au proprietăți termice excelente care ajută la crearea unui înveliș etanș al clădirii, oferind în același timp o rezistență superioară împotriva condensării – ceea ce duce la o creștere mai mică a mucegaiului. În cazul în care se utilizează cadre din lemn, este de asemenea important să se folosească lemn provenit din păduri gestionate în conformitate cu sistemele de certificare a silviculturii durabile, cum ar fi cele propuse de FSC sau PEFC.

În plus, atunci când se construiește o casă pasivă, există și alte considerente importante, cum ar fi orientarea spre soare pentru a obține câștiguri solare maxime; instalarea corectă a ferestrelor, inclusiv a geamurilor triple, dacă este posibil; instalarea de sisteme de ventilație mecanică cu recuperare de căldură; instalarea de dispozitive de umbrire; și montarea de sisteme fotovoltaice, dacă este cazul, toate acestea contribuie la atingerea unor standarde optime de performanță atunci când se construiește o casă pasivă.

Metode de construcție a unei case pasive

Conceptul de casă pasivă se bazează pe obiectivul de a asigura un climat interior eficient și confortabil, cu un necesar minim de energie. Metodele utilizate pentru a construi o casă pasivă necesită o combinație precisă de principii de proiectare și alegeri de materiale pentru a obține rezultatele dorite. Este important de reținut faptul că casele pasive sunt mai mult decât simple clădiri eficiente din punct de vedere energetic; ele sunt, de asemenea, concepute pentru confort și comoditate.

În primul rând, casele pasive trebuie să fie planificate și proiectate cu atenție în funcție de zona climatică specifică în care vor fi construite. Aceasta include asigurarea unei orientări adecvate a clădirii, astfel încât aceasta să aibă o expunere adecvată la lumina zilei și la radiațiile solare. În plus, clădirea ar trebui să fie izolată corespunzător cu produse de înaltă performanță, cum ar fi izolația din fibre de celuloză, panouri structurale izolate (SIP) sau izolație din vată minerală. În plus, aceste materiale ar trebui să aibă bariere de vapori eficiente, precum și o construcție etanșă pentru a se asigura că aerul proaspăt este adus din exterior, împiedicând în același timp aerul condiționat să iasă din casă.

În continuare, atunci când se aleg materialele de construcție pentru o casă pasivă, trebuie luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi performanța termică, impactul asupra mediului, durabilitatea, eficiența costurilor și aspectul estetic. Printre exemplele de materiale de construcție durabile se numără cadrele din lemn sau baloții de paie pentru pereți și tavane, podelele din plută, terasele din plastic reciclat și panourile fotovoltaice pentru producerea de energie regenerabilă. În plus față de aceste materiale, este important ca constructorii să ia în considerare utilizarea de tehnologii inteligente pentru locuințe, cum ar fi sistemele de iluminat automatizate sau senzorii de prezență, care vor contribui la reducerea la minimum a consumului de energie, oferind în același timp confort și comoditate. În cele din urmă, trebuie instalate și soluții adecvate de ventilație – cum ar fi ventilatoarele de recuperare a căldurii (HRV) – care vor ajuta la recuperarea căldurii din aerul viciat care iese, aducând în același timp aer proaspăt și rece în casă în timpul lunilor calde de vară.

Urmând aceste metode atunci când se construiește o casă pasivă, este posibil să se creeze o locuință eficientă din punct de vedere energetic, care să ofere confort și comoditate, reducând în același timp semnificativ emisiile de carbon pe durata de viață a acesteia.

Metode de construcție

Costurile asociate cu construirea unei case pasive

Construirea unei case pasive necesită o analiză atentă a costurilor asociate proiectului. În general, costul construcției unei case pasive este mai mare decât cel al unei case convenționale, din cauza izolației suplimentare și a ferestrelor avansate necesare pentru eficiența energetică. Cu toate acestea, ea poate fi, de asemenea, mai economică în ceea ce privește facturile de energie și întreținerea în timp.

Costul materialelor necesare pentru construirea unei case pasive va depinde de mărimea și complexitatea proiectului, precum și de costurile locale ale forței de muncă. În ceea ce privește materialele, cerințele de bază includ produse de izolație și de etanșeitate la aer de înaltă calitate, concepute pentru a respecta liniile directoare stricte stabilite de Passive House Institute US (PHIUS). Aceasta include adesea plăci de spumă rigidă, izolație din vată minerală, ferestre și uși specializate, etanșanți sau membrane speciale pentru a proteja împotriva scurgerilor de aer și, uneori, chiar și masă termică suplimentară, cum ar fi podele din beton sau pereți din zidărie. Materialele de calitate sunt esențiale pentru a garanta un nivel constant de confort pe parcursul tuturor anotimpurilor, fără a depinde în mare măsură de echipamente mecanice precum aerul condiționat sau încălzitoarele.

Costurile cu forța de muncă joacă și ele un rol important în amenajarea unei case pasive. Cele mai multe proiecte de construcție necesită profesioniști cu experiență și cunoștințe vaste despre metodele de construcție eficiente din punct de vedere energetic; acești specialiști nu sunt ieftini, dar expertiza lor este neprețuită atunci când vine vorba de obținerea unei performanțe optime din proiectul casei dvs. pasive. Instalarea profesională este, de asemenea, esențială pentru a obține rezultate țintite – soluțiile de etanșare adecvate trebuie aplicate corect în timpul construcției pentru a preveni scurgerile de aer, care pot avea implicații serioase pentru eficiența energetică pe termen lung. Alte servicii, cum ar fi configurarea sistemelor HVAC, ar trebui, de asemenea, să fie incluse în alocarea bugetului total planificat pentru proiectul dumneavoastră.

Avantajele și dezavantajele construirii unei case pasive

Avantajele construirii unei case pasive:

Unul dintre principalele avantaje ale construcției unei case pasive este eficiența energetică. O casă pasivă utilizează cu până la 90% mai puțină energie decât o casă standard, ceea ce înseamnă că poate avea costuri de funcționare drastic mai mici. Casele pasive sunt, de asemenea, foarte bine izolate și etanșe, creând un climat interior mult mai confortabil și mai consistent decât construcțiile tradiționale. Utilizarea aportului solar prin ferestre și a sistemelor de ventilație specializate poate îmbunătăți și mai mult nivelul de confort, reducând în același timp emisiile și dependența de sistemele de încălzire artificială. Pe lângă eficiența îmbunătățită, o casă pasivă poate fi eligibilă pentru diverse stimulente guvernamentale sau credite fiscale, în funcție de locația dumneavoastră.

Dezavantajele construirii unei case pasive:

Deși există multe avantaje în construirea unei case pasive, există și unele dezavantaje. Un factor care trebuie luat în considerare este costul asociat cu construirea unei case pasive; în general, aceasta va necesita niveluri mai ridicate de izolație, sisteme avansate de ventilație și alte tehnologii de economisire a energiei decât metodele tradiționale de construcție. În plus, procesul de proiectare și construcție a unei case pasive necesită niveluri mai ridicate de expertiză, datorită interacțiunilor complexe dintre toate elementele din cadrul sistemului care trebuie luate în considerare pentru ca acesta să funcționeze corect. În cele din urmă, deoarece componentele utilizate în construcția unei case pasive trebuie să îndeplinească standarde specifice stabilite de organisme de certificare precum Passivhaus Institut sau PHIUS+, este posibil ca acestea să nu fie disponibile pe scară largă în anumite zone sau să vină cu costuri suplimentare legate de transport sau livrare.

Cum să găsiți un antreprenor care să vă ajute să vă construiți casa pasivă

Primul pas pentru a găsi un antreprenor pentru construcția unei case pasive este să vă faceți cercetări. Cercetarea antreprenorilor din zona dvs. care sunt certificați sau au experiență în construcția de case pasive este esențială pentru a vă asigura că veți obține cele mai bune rezultate posibile. Începeți prin a le cere prietenilor și familiei recomandări sau căutați pe internet recenzii și evaluări ale antreprenorilor locali. Asigurați-vă că vă interesează certificările și experiența lor în construcția de case pasive, dacă asta căutați, precum și întrebați despre disponibilitatea lor și termenele de finalizare a proiectului.

Următorul pas este să contactați fiecare antreprenor pe care îl găsiți și să discutați cu el detaliile proiectului, inclusiv materialele necesare, restricțiile bugetare și termenele de execuție. Puneți întrebări despre ce fel de izolație ar putea folosi, dacă vor folosi aparate sau instalații eficiente din punct de vedere energetic și dacă au experiență de lucru la proiecte similare cu al dumneavoastră în trecut. Asigurați-vă că toate aceste detalii sunt discutate temeinic înainte de a vă angaja un anumit antreprenor. Apoi, după ce purtați mai multe conversații cu diferiți potențiali antreprenori, comparați ofertele acestora și selectați unul care se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului dumneavoastră.

În cele din urmă, este important să aveți încredere în intuiția dvs. atunci când selectați persoana potrivită pentru această lucrare. Antreprenorul ar trebui să aibă bune abilități de comunicare și să poată oferi referințe de la clienții anteriori care pot atesta calitatea excelentă a muncii sale. De asemenea, este util dacă au un site web actualizat, unde puteți vedea exemple de proiecte anterioare, precum și citi mărturii de la clienți mulțumiți. În plus, asigurați-vă că toate documentele referitoare la contracte sunt citite cu atenție înainte de a semna ceva; acest lucru include garanțiile și garanțiile privind materialele utilizate în proiect, astfel încât să știți exact ce este inclus în produsul final. Ținând cont de acești pași atunci când căutați antreprenori pentru construcția casei dvs. pasive, puteți sta liniștit știind că ați luat o decizie înțeleaptă pentru casa dvs.!

În concluzie, construcția unei case pasive oferă multiple beneficii pentru mediu, oferind în același timp economii semnificative de costuri în ceea ce privește reducerea consumului de energie pe durata de funcționare – ceea ce o face o opțiune atractivă atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic

Categories: Constructii

Leave a Comment