Îngrijirea și curățarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o alegere populară atât pentru spațiile rezidențiale, cât și pentru cele comerciale, datorită accesibilității, durabilității și aspectului său atractiv. În timp ce parchetul laminat necesită relativ puțină întreținere în comparație cu lemnul de esență tare sau cu gresia, îngrijirea și curățarea corespunzătoare sunt totuși importante pentru a-i păstra aspectul optim pentru anii următori. Iată câteva sfaturi pentru a vă păstra podelele laminate curate și bine întreținute.

Curățarea: Podelele laminate se curăță cel mai bine cu un aspirator sau un mop care a fost făcut special pentru podele din lemn. Capul aspiratorului trebuie să aibă peri moi pentru a nu zgâria suprafața laminatului. Pentru a spăla cu mopul, utilizați doar o cârpă umedă sau un mop cu un produs de curățare adecvat, conceput special pentru pardoselile laminate. Nu folosiți niciodată săpunuri, detergenți, ceară, abrazivi sau înălbitori pe pardoselile laminate, deoarece acestea pot îndepărta stratul protector și pot terfeli finisajul.

Îndepărtarea petelor: În cazul deversării de alimente sau băuturi, vărsați cât mai mult lichid posibil și apoi curățați cu o cârpă umedă. Pentru petele mai dificile, cum ar fi grăsimea sau uleiul, utilizați o cantitate mică de alcool de frecare urmată de un detergent blând destinat pardoselilor laminate (așa cum s-a menționat mai sus). Asigurați-vă că ștergeți orice exces de umiditate după curățare.

Întreținere preventivă: Pentru a vă proteja pardoselile laminate de murdărie și zgârieturi atunci când mutați mobila prin casă, folosiți plăcuțe de plastic sau de pâslă sub picioarele mobilei; scaunele fără picioare de cauciuc trebuie ridicate în loc să fie târâte pe podea ori de câte ori este posibil. În plus, este important să plasați covorașe la fiecare intrare în locuință pentru a evita să introduceți în casă orice lucru care ar putea deteriora finisajul pardoselii dumneavoastră.

Pentru urme mai dure, cum ar fi zgârieturile, puteți lua în considerare utilizarea unui compus de lustruire adecvat, conceput special pentru pardoselile laminate; deși acest lucru poate anula orice garanție a produsului dumneavoastră, dacă este cazul. În plus, se recomandă, de asemenea, să resigilati lemnul laminat la fiecare câțiva ani pentru a ajuta la menținerea aspectului său strălucitor în timp; acest pas este de obicei inutil, dar poate fi făcut dacă se dorește.

În concluzie, îngrijirea laminatelor nu trebuie să fie dificilă! Cu o întreținere preventivă adecvată, cum ar fi aspirarea regulată și evitarea tragerii obiectelor grele peste ele, împreună cu curățarea ocazională a petelor ori de câte ori este nevoie, le va păstra un aspect frumos an după an! Atunci când sunt îngrijite corespunzător, aceste pardoseli rentabile pot dura mulți ani, oferind stil și frumusețe, indiferent unde sunt instalate – ceea ce le face o investiție excelentă în orice casă!

Sfaturi generale pentru curățarea parchetului laminat

  • Măturați sau aspirați în mod regulat pentru a îndepărta murdăria și praful
  • Curățați cu o cârpă umedă – nu folosiți niciodată substanțe chimice sau detergenți puternici
  • Ștergeți imediat scurgerile

Cum să curățați petele încăpățânate de pe parchetul laminat

  • Dacă pata este umedă, tamponați-o cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă până se usucă
  • Folosiți un detergent neabraziv, cum ar fi oțetul sau bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă, pentru a curăța pata – asigurați-vă că testați mai întâi această soluție într-o zonă puțin vizibilă

Cum se repară zgârieturile de pe parchetul laminat

  • Dacă zgârietura este adâncă, este posibil să fie nevoie să șlefuiți și să refaceți întreaga pardoseală – contactați un profesionist dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru singur
  • Dacă zgârietura este superficială, folosiți un creion de retușare special conceput pentru repararea zgârieturilor de pe pardoselile laminate

Leave a Comment