Izolatia locuintei: Tot ce trebuie să știi

Asigurați-vă că locuința dvs. este izolată în mod adecvat este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a crea un spațiu de locuit eficient din punct de vedere energetic. Din nefericire, mulți proprietari de locuințe nu sunt conștienți de procesul și de costurile asociate implicate în izolarea casei lor. Pentru a vă izola cu succes casa, este important să adunați toate informațiile necesare înainte de a lua orice decizie. Iată tot ceea ce trebuie să știți despre izolarea locuinței dvs:

Ce este izolația și ce face aceasta

Izolația este un material utilizat adesea în clădiri cu scopul de a ajuta la menținerea unei temperaturi interioare continue și confortabile, indiferent de condițiile exterioare. Funcționează prin reținerea aerului în fibrele sale, ceea ce împiedică căldura să iasă (în climatele mai reci) sau să intre (în climatele mai calde). Acesta este motivul pentru care se găsește frecvent în pereți, podele și acoperișuri. Diferitele tipuri de izolație au proprietăți diferite, cum ar fi rezistivitatea și inflamabilitatea; de exemplu, vata minerală are caracteristici bune de rezistență la foc, în timp ce polistirenul tinde să fie mai eficient în izolarea termică. În cele din urmă, izolația ne ajută să economisim energie prin conservarea căldurii, astfel încât să nu cheltuim prea multă energie încercând să ne menținem casele calde sau reci.

Cum să instalați izolația în casa dvs

Instalarea izolației în casa dumneavoastră este unul dintre cele mai importante și mai rentabile proiecte pe care le puteți întreprinde ca proprietar. Costurile energiei sunt în creștere și merită să investiți în izolație. Aceasta nu numai că vă va ajuta să vă mențineți casa confortabilă în timpul temperaturilor extreme, dar vă poate economisi bani pe termen lung prin reducerea facturilor de energie. Iată un ghid pas cu pas despre cum să instalați izolația în casa dvs.

Alegeți tipul potrivit de izolație: Există mai multe tipuri de izolație disponibile pentru a fi utilizate în case, inclusiv fibră de sticlă, celuloză, spumă și vată minerală. Fiecare tip are propriile beneficii și caracteristici unice, așa că, înainte de a cumpăra orice material, verificați codul local de construcție pentru a vă asigura că acesta îndeplinește cerințele pentru regiunea dumneavoastră. După ce ați ales tipul potrivit de izolație, stabiliți de câtă cantitate veți avea nevoie. Cele mai multe case necesită între 8 și 12 inci de izolație în toți pereții și între 6 și 8 inci în poduri sau în spațiile de trecere.

Pregătirea casei pentru instalare: Înainte de a începe instalarea, îndepărtați orice resturi existente sau alte materiale din zona în care intenționați să instalați noua izolație. Asigurați-vă că toate ușile și ferestrele sunt sigilate corespunzător, astfel încât să nu apară scurgeri de aer la instalarea noului material. Pentru zone precum podurile sau spațiile de trecere care pot conține cabluri sau țevi, țineți cont de aceste elemente atunci când poziționați materialul, astfel încât acestea să nu fie acoperite din greșeală în timpul procesului de instalare.

Instalarea izolației: Procesul de instalare propriu-zis va depinde de tipul de material pe care l-ați achiziționat pentru a fi utilizat în casa dumneavoastră; cu toate acestea, câteva sfaturi generale se aplică indiferent de tip: purtați îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi ochelari de protecție, mănuși și măști de față; tăiați piesele puțin mai mari decât este necesar, deoarece vor apărea mici spații libere după ce totul este instalat; pulverizați adeziv de-a lungul pereților dacă utilizați izolație de tip “batt” pentru a menține materialele la locul lor în timp ce le fixați cu capse; adăugați 2,5 cm de izolație R-19 neacoperită între stâlpi (acest lucru creează o barieră izolatoare între pereții exteriori și cei interiori).

Etanșarea oricăror goluri: Odată ce toate materialele noi sunt instalate, inspectați cu atenție toate îmbinările pentru a vă asigura că nu există goluri sau fisuri vizibile prin care aerul ar putea să se scurgă din anvelopa casei dumneavoastră (zona închisă de pereții exteriori). Dacă au fost găsite goluri, atunci etanșați-le cu burlane sau cu mastic pentru a vă asigura că nu scapă aer condiționat din casa dvs.

Retușuri și curățare finală: După finalizarea instalării, faceți timp pentru a curăța orice mizerie inutilă făcută în timpul procesului, cum ar fi praful lăsat în urmă de la tăierea pieselor sau resturile de la materialul vechi îndepărtat înainte de instalarea lucrurilor noi – lăsarea acestora pe jos crește șansele de infestare cu dăunători! În cele din urmă, asigurați-vă că toate capacele prizelor încă se potrivesc bine pe ramele lor, deoarece având o gaură deschisă permite aerului rece să intre în încăpere, ceea ce afectează nivelul de confort din casă (și factura de energie!).

Urmând acești pași simpli, instalarea unei izolații adecvate poate contribui în mare măsură la menținerea confortului în casă și, în același timp, la economisirea banilor pe costurile de energie pe tot parcursul anului! În timp ce munca poate părea descurajantă la început – nu este cu adevărat prea dificilă odată ce ați prins deprinderea lucrurilor! Cu consumabilele potrivite la îndemână, lucrarea poate fi finalizată rapid, fără a rupe contul bancar, fie – așa că nu mai așteptați începeți să îmbunătățiți eficiența în interiorul propriilor patru pereți astăzi!

Cum să instalați izolația în casa dvs

Tipuri de izolație

Când vine vorba de izolație, există trei tipuri principale. Izolația din fibră de sticlă este probabil cel mai comun tip găsit în casele de astăzi. Acest material este format din fibre mici care sunt legate împreună cu o față de hârtie sau plastic care servește ca o barieră de vapori. Celelalte două tipuri includ izolația din spumă pulverizată și izolația din celuloză. Spuma pulverizată este compusă din spumă poliuretanică, în timp ce izolația din celuloză este alcătuită din fibre reciclate și tratată cu borați sau alte substanțe chimice pentru siguranța la foc.

Locația contează

Să știți unde să vă izolați casa este la fel de important ca și să știți ce tip de izolație ar trebui să folosiți. În general, podul și spațiile din pereți necesită diferite tipuri de materiale decât spațiile de șenilat, subsolurile și alte zone ale casei cu probleme de umiditate. Spațiile de mansardă tind să necesite materiale mai etanșe, cum ar fi spuma de pulverizare, în timp ce spațiile de perete necesită de obicei materiale mai dense, cum ar fi izolația din fibră de sticlă sau celuloză. De asemenea, este important de reținut că podelele nu au nevoie de obicei de o izolație suplimentară, deoarece sunt deja protejate de aerul rece de jos prin fundații și materiale de subzidirecție, cum ar fi placajul sau plăcile aglomerate.

Considerații privind costurile

Costul asociat cu izolarea locuinței dvs. poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea, locația, condițiile existente, punctele de acces etc., dar, în general, va fi o cheltuială semnificativă, deoarece proiectele de construcții noi reprezintă adesea până la 20% din costurile totale ale lucrării atunci când vine vorba de îmbunătățiri ale eficienței energetice, cum ar fi instalațiile de izolație. Acestea fiind spuse, există modalități prin care puteți economisi bani atunci când instalați o nouă izolație în locuința dumneavoastră; de exemplu, dacă aveți puncte de acces care permit accesul ușor al antreprenorilor într-un pod sau spațiu de perete, atunci costurile cu forța de muncă vor fi mai mici, ceea ce înseamnă economii pentru dumneavoastră pe termen lung! În plus, unele companii de utilități oferă stimulente sau reduceri pentru anumite îmbunătățiri ale eficienței energetice, așa că asigurați-vă că verificați mai întâi cu acestea înainte de a începe orice proiect de instalare!

Preocupări legate de siguranță

Este extrem de important să se ia măsuri de siguranță adecvate în timpul oricărui proiect de instalare care implică izolație, deoarece o manipulare necorespunzătoare ar putea cauza riscuri pentru sănătate sau deteriorarea/degradarea proprietății din jurul zonei în care se lucrează (adică pereți și tavane). Prin urmare, asigurați-vă că orice persoană care manipulează izolația a fost instruită în prealabil în mod corespunzător – acest lucru vă include și pe dumneavoastră, dacă decideți să manipulați singur orice parte a procesului! În plus, purtați întotdeauna îmbrăcăminte și ochelari de protecție atunci când instalați orice tip de material, cum ar fi vată din fibră de sticlă etc., și nu uitați niciodată protocoalele de siguranță de bază, cum ar fi ventilația adecvată și măsurile de protecție împotriva apei, deoarece acestea pot contribui la atenuarea riscurilor potențiale cauzate de particulele în suspensie din aer cauzate de anumite tipuri de instalații, cum ar fi spuma de pulverizare etc..

Beneficiile izolării casei dvs

Economisiți bani pe facturile de energie

Unul dintre principalele beneficii ale izolării casei dvs. este că vă poate ajuta să economisiți bani la facturile de energie. Izolația funcționează prin captarea căldurii în casă, ceea ce înseamnă că sistemul de încălzire și răcire nu va trebui să lucreze atât de mult pentru a menține o temperatură confortabilă. Acest lucru poate duce la facturi de energie mai mici în fiecare lună.

Creșteți valoarea casei dvs

Un alt beneficiu al izolării casei dvs. este că poate crește valoarea proprietății dvs. O casă bine izolată este mai eficientă din punct de vedere energetic, ceea ce reprezintă o caracteristică atrăgătoare pentru potențialii cumpărători. Dacă intenționați să vă vindeți casa în viitor, izolarea ei acum v-ar putea ajuta să obțineți un preț mai mare pentru ea.

Îmbunătățirea calității aerului din interior

Izolarea casei dvs. poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea aerului interior prin reducerea cantității de praf și a altor alergeni care pot circula prin casă. Praful și alți alergeni pot agrava problemele respiratorii, așa că, dacă cineva din familia dvs. suferă de astm sau alergii, izolarea casei dvs. ar putea contribui la îmbunătățirea simptomelor acestora.

Reduceți poluarea fonică

Izolarea casei dvs. poate reduce, de asemenea, poluarea fonică din surse exterioare, cum ar fi traficul sau vecinii zgomotoși. Acest lucru se datorează faptului că izolația absoarbe sunetul, ceea ce înseamnă că vă veți putea bucura de un mediu mai liniștit și mai pașnic în interiorul casei dvs.

În concluzie, sunt destul de multe lucruri implicate atunci când vine vorba de izolarea locuinței dumneavoastră, dar cunoașterea tuturor informațiilor relevante în prealabil vă poate ajuta să vă asigurați un proiect de instalare de succes și sigur – plus că vă economisiți timp și bani pe termen lung! Luând în considerare toate tipurile diferite disponibile & înțelegând unde ar trebui să meargă fiecare tip, împreună cu protocoalele de siguranță & preocupările legate de costuri, atunci veți fi bine pregătiți pentru a aborda acest pas esențial către eficiența energetică la propria reședință!

De renoveaza

Renoveaza.ro este sursa de soluții în toate etapele proiectelor dvs. de construcții. Oferim sfaturi și servicii profesionale pentru a vă transforma visele de renovare în realitate. De la proiectare la execuție, suntem alături de tine la fiecare pas. Lasă-ne să te ajutăm să îți renovezi casa chiar astăzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *