Izolatie exterioara – Polistiren sau vata minerala

Izolația exterioară – ce este și de ce aveți nevoie de ea?

Izolația exterioară este un tip de izolație care este utilizat pentru a reduce pierderile de căldură în clădiri sau alte structuri. Este instalată de obicei în exteriorul clădirilor și poate fi realizată dintr-o varietate de materiale, inclusiv lemn, piatră, plastic, spumă și chiar aer. Izolația exterioară funcționează prin captarea aerului între straturi, creând o barieră de izolație care reduce transferul de căldură. Acest lucru ajută la menținerea clădirii la cald în timpul lunilor reci și la răcoare în timpul lunilor mai calde.

Izolația exterioară are multe avantaje în comparație cu opțiunile tradiționale de izolare interioară, cum ar fi fibra de sticlă. De exemplu, poate contribui la reducerea facturilor de energie prin reducerea cantității de energie necesară pentru a încălzi sau răci clădirea. De asemenea, permite un control mai bun asupra condițiilor climatice din interiorul locuinței, ceea ce poate duce la îmbunătățirea nivelului de confort atât pe vreme caldă, cât și pe vreme rece. În plus, izolația exterioară poate oferi o protecție suplimentară împotriva deteriorării cauzate de umiditate, poate reduce poluarea fonică din surse exterioare și chiar poate preveni apariția mucegaiului datorită capacității sale de a rezista la acumularea de condens.

Unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii aleg izolația exterioară este faptul că aceasta poate fi instalată fără a perturba interiorul casei sau al clădirii. Spre deosebire de materialele tradiționale de izolare interioară, cum ar fi fibra de sticlă, izolația exterioară nu necesită lucrări de demolare sau abilități de tâmplărie pentru a fi instalată corect – ceea ce o face o alegere ideală pentru cei care o fac singuri și care doresc să economisească la costurile cu forța de muncă fără a sacrifica calitatea sau performanța. În plus, izolația exterioară necesită o întreținere minimă odată instalată – ceea ce înseamnă mai puțin timp petrecut cu grija întreținerii și mai mult timp petrecut bucurându-vă de un spațiu de locuit confortabil cu costuri energetice reduse!

Atunci când alegeți izolația exterioară pentru casa sau clădirea dvs. există mai mulți factori importanți care trebuie luați în considerare, cum ar fi valoarea R (care măsoară rezistența termică), permeabilitatea la vapori (cât de bine rezistă la pătrunderea vaporilor de apă), indicele de rezistență la foc (o măsură a rezistenței la foc), proprietățile acustice (cât de bine rezistă la transmiterea sunetului) și ușurința de instalare (cât de ușor este de instalat). Alegerea unui material adecvat pentru mediul și situația dumneavoastră va asigura o performanță optimă în timp, cu cerințe minime de întreținere.

Izolația exterioară - ce este și de ce aveți nevoie de ea?

Avantaje si dezavantaje

Izolația exterioară este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește eficiența energetică a unei clădiri. Cele două forme cele mai comune de izolație exterioară sunt polistirenul și vata minerală, ambele oferind avantaje și dezavantaje diferite.

Izolația exterioară din polistiren este ușoară, ușor de instalat și foarte eficientă în reducerea pierderilor de căldură prin pereți. Poate fi tăiată în orice formă pentru colțuri strâmte și spații mici, ceea ce o face o alegere ideală pentru modernizarea clădirilor existente. Polistirenul nu are conductivitate termică sau absorbție de apă, ceea ce înseamnă că își va păstra proprietățile de izolare timp de mulți ani, fără a fi nevoie de înlocuire. Cu toate acestea, nu este rezistent la foc și poate deveni fragil în timp atunci când este expus la temperaturi sau umiditate extreme. În plus, materialul nu are un bilanț ecologic bun, deoarece este fabricat din resurse neregenerabile, cum ar fi petrolul sau monomerul de stiren.

Izolația exterioară din vată minerală oferă o rezistență mai bună la foc decât polistirenul, precum și calități excelente de izolare fonică. Materialul este compus din materiale reciclate, cum ar fi vată minerală și fibre de sticlă, care sunt legate împreună cu un liant de rășină, ceea ce îl face considerabil mai ecologic decât izolația din polistiren. Vata minerală are, de asemenea, performanțe termice excelente, ceea ce înseamnă că, în timp, se pierde puțină energie prin pereți. Din păcate, vata minerală necesită o expertiză de instalare specializată, din cauza complexității tăierii și fixării acesteia la locul ei în colțuri și pereți strâmți. De asemenea, este mai grea decât izolația din polistiren, astfel încât poate necesita un suport structural suplimentar atunci când este instalată în pereți sau tavane portante.

În concluzie, atât polistirenul, cât și vata minerală oferă opțiuni excelente de izolare exterioară, în funcție de cerințe precum gradele de siguranță la foc și considerațiile de mediu, dar trebuie să se acorde o atenție deosebită fiecărui produs înainte de instalare pentru a se asigura că rezultatele dorite sunt obținute în timp.

Cum se instalează izolația exterioară – un ghid pas cu pas

Instalarea izolației exterioare este o modalitate rentabilă de îmbunătățire a eficienței energetice a casei dumneavoastră. Fie că intenționați să izolați o casă existentă, fie că construiți una nouă de la zero, acest ghid vă va conduce prin fiecare etapă a procesului. Înainte de a începe, să trecem în revistă câteva dintre elementele de bază.

Pregătirea suprafeței

Indiferent de tipul pe care îl alegeți, înainte de a începe instalarea, suprafața trebuie pregătită. Aceasta include repararea oricăror fisuri și netezirea oricăror denivelări sau denivelări pentru a crea o suprafață plană pentru aplicare. În plus față de pregătirea suprafeței în sine, trebuie îndepărtate toate resturile libere și trebuie îndepărtată orice izolație existentă, dacă este necesar.

Procesul de instalare

Odată ce suprafața este pregătită în mod adecvat pentru aplicare, poate începe instalarea. Dacă se utilizează izolație din plăci rigide, aceasta trebuie mai întâi tăiată în bucăți care se potrivesc bine la locul lor, fără a se suprapune prea mult între ele; este important să nu existe spații între plăci, deoarece acest lucru le poate reduce eficiența și poate crea spații în care aerul se infiltrează din exterior în spațiile interioare ale casei dumneavoastră. Apoi fixați-le cu șuruburi (dacă nu au deja suport adeziv) sau benzi de bandă de spumă adezivă la marginile perimetrale pentru a le ajuta să rămână la locul lor în timp, pe măsură ce temperaturile fluctuează pe parcursul anului. Odată instalate, fixați-le bine pe cadrele pereților cu șuruburi sau cuie, asigurându-vă că sunt la același nivel cu cadrele pereților, etanșați cusăturile exterioare cu bandă adezivă compatibilă sau mastic pentru a preveni infiltrarea aerului, dacă este necesar, apoi aplicați orice finisaje, cum ar fi panouri de siding sau panouri de placare, dacă doriți, înainte de a trece la instalarea ornamentelor pentru ferestre, dacă este necesar, în jurul ferestrelor și ușilor

Dacă se utilizează un sistem de izolație cu aplicare lichidă, aceste produse sunt disponibile în recipiente gata amestecate, care pot fi turnate cu ușurință pe pereții exteriori, pentru suprafețe mai mari sunt disponibile role cu perii și pulverizatoare, pentru o aplicare mai ușoară, urmați cu atenție instrucțiunile producătorului cu privire la timpul de așteptare înainte de a aplica straturi suplimentare, sigilați, de asemenea, cusăturile exterioare cu bandă adezivă sau mastic compatibil, la fel ca mai sus, după instalare, asigurați-vă că există o ventilație adecvată care să permită aerului cald și umed din interiorul casei să iasă, astfel încât umiditatea să nu se acumuleze în pereți, apoi terminați prin adăugarea de panouri de placare, panouri de placare etc., orice material de acoperire dorit, în cele din urmă, instalați ornamentele ferestrelor în jurul ferestrelor și ușilor, asigurându-vă că nu există goluri prin care ar putea pătrunde aerul rece

În cele din urmă, după ce ați terminat, verificați întreaga zonă pentru precizie, asigurându-vă că totul se potrivește corect, se potrivește bine, este bine etanșat și arată bine, apoi bucurați-vă de beneficiile eficienței energetice pe care vi le-a oferit noua izolație exterioară!

Concluzie

În concluzie, izolația exterioară oferă numeroase beneficii care o fac o opțiune atractivă pentru cei care doresc să îmbunătățească eficiența locuințelor lor, economisind în același timp bani pe termen lung. Nu numai că oferă protecție împotriva temperaturilor extreme și a daunelor provocate de umiditate, dar îmbunătățește și nivelul de confort, oferind capacități excepționale de reducere a zgomotului, prevenind în același timp și dezvoltarea mucegaiului. În plus, deoarece instalarea nu necesită lucrări de construcție majore, face ca acest tip de izolație să fie perfect pentru proprietarii de case care doresc să finalizeze proiectele rapid, cu unelte minime necesare!

Leave a Comment