Montarea corectă a gresiei și a faianței

Când vine vorba de montarea gresiei, poate părea o sarcină descurajantă. Dar, cu instrumentele și materialele potrivite, este posibil să așezați corect gresia și faianța. Acest articol va explica pașii pentru a pune corect gresia și faianța, astfel încât să puteți obține un finisaj profesional fără a fi nevoie să angajați un faianțar profesionist.

În primul rând, este important să vă procurați tipul de gresie potrivit pentru această lucrare. Există multe tipuri de gresie disponibile pe piață, cum ar fi ceramica, porțelanul și piatra naturală. În funcție de locul în care doriți să așezați gresia (de exemplu, pereții sau podelele din baie), pot fi necesare diferite tipuri de gresie. Prin urmare, este esențial să vă cercetați nevoile înainte de a vă cumpăra gresia sau faianța. De exemplu, dacă intenționați să instalați gresie pentru pereții băii, atunci ceramica sau porțelanul ar fi potrivite; cu toate acestea, pentru pardoseli trebuie să vă asigurați că gresia este puternică și durabilă pentru a rezista la traficul pietonal intens.

După ce ați ales tipul de gresie potrivit pentru treaba respectivă, este timpul să vă adunați echipamentul și consumabilele necesare pentru a vă așeza corect gresia:

 1. Un tăietor de faianță – acest instrument vă va ajuta să tăiați orice formă/dimensiune de faianță;
 2. Bandă de măsurat – acest instrument este esențial atunci când măsurați zonele pentru tăiere/pozare;
 3. Adeziv pentru gresie și faianță – acest produs va ajuta la lipirea plăcilor;
 4. Chit – această substanță etanșează spațiile dintre golurile dintre fiecare țiglă;
 5. Bureți – aceștia vă vor ajuta să curățați excesul de adeziv/glet în timpul aplicării.
 6. Pe lângă aceste unelte și produse, ar fi benefic dacă ați avea la îndemână și o nivelă cu bulă de aer – acest instrument vă ajută să vă asigurați că, atunci când puneți plăcile, acestea sunt egale pe fiecare suprafață, altfel nu vor avea un aspect corect odată așezate. Dacă folosiți piatră naturală sau ardezie, atunci ar trebui să folosiți un ciocan de cauciuc în locul unui nivel cu bulă de aer, deoarece aceste pietre se pot fractura ușor sub presiunea unor suprafețe dure, cum ar fi un nivel cu bulă de aer sau un cap de ciocan.

Montarea corectă a gresiei și a faianței

Acum că tot echipamentul a fost adunat și verificat pentru precizie/siguranță, este timpul să începeți să puneți corect plăcile:

 1. Măsurați suprafața cu o bandă de măsurat și asigurați-vă că măsurătorile sunt exacte înainte de a trece la următorul pas – tăierea!
 2. După ce măsurătorile au fost făcute, folosiți un creion/marker pentru a trasa un contur pe locul unde ar trebui să meargă fiecare țiglă – încercați să folosiți ceva care se poate șterge, cum ar fi creta, mai degrabă decât un marker permanent!
 3. Acum că planul a fost trasat pe suprafață este timpul să începeți tăierea! Folosiți tăietorul de țiglă conform instrucțiunilor pentru a crea margini ascuțite pe fiecare piesă – aveți grijă când faceți acest lucru, deoarece nu trebuie aplicată prea multă presiune, altfel piesele se pot rupe!
 4. După ce piesele sunt tăiate, este timpul să întindeți uniform adezivul pe partea din spate a fiecăreia dintre ele, folosind mistria/spatula furnizată în ambalaj – după ce ați terminat, începeți să le lipiți pe suprafață, asigurându-vă că există o distanță egală între ele (acest lucru poate fi verificat de două ori prin plasarea unui nivel cu bulă de aer deasupra).
 5. După ce toate piesele au fost lipite pe suprafață, așteptați până când adezivul s-a uscat complet înainte de a începe procesul de chituire (acest lucru poate dura până la 24 de ore, în funcție de marca achiziționată).
 6. Când începe chituirea, amestecați conform instrucțiunilor furnizate cu produsul în sine – apoi întindeți uniform pe întreaga suprafață de faianță finalizată, asigurându-vă că nu rămân spații între piese (o cârpă umedă ar trebui să vă ajute să neteziți orice exces de chit).
 7.  În cele din urmă, odată uscat, ștergeți orice exces cu o cârpă umedă înainte de a sigila întreaga suprafață cu materialul de etanșare furnizat în ambalaj (urmați din nou instrucțiunile furnizate în cutia produsului).

Felicitări! Ați reușit acum să puneți cu succes un strat de gresie complet uniform de la început până la sfârșit! Sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeți cum anume trebuie să procedați pentru a vă monta corect propriul set de gresie și faianță!

Categories: Amenajari Baie

Leave a Comment