Un ghid pentru a înțelege diferitele tipuri de stiluri de design interior

Decorarea și designul interior nu trebuie să fie copleșitoare – de fapt, poate fi un proces distractiv și plăcut. Dar, înainte de a vă aruncați în crearea casei visurilor dumneavoastră, este esențial să înțelegeți diferitele tipuri de stiluri de design interior pentru a vă da seama ce estetică vi se potrivește. De la tradițional la boem, această postare pe blog va discuta cele mai populare stiluri și va explica elementele cheie care contribuie la fiecare dintre ele, astfel încât să puteți alege sau să vă creați propriul aspect caracteristic. Citiți mai departe pentru a începe!

Ce este designul de interior și ce presupune acesta?

Designul interior este procesul de încorporare a unei varietăți de elemente într-un spațiu fizic pentru a crea un mediu estetic plăcut, funcțional și sigur. Implică crearea unor medii interioare care sunt adaptate pentru a satisface nevoile și dorințele persoanelor care le vor utiliza. Designerii de interior colaborează cu clienții pentru a le determina nevoile și specificațiile de design, apoi elaborează planuri care utilizează culoarea, textura, amplasarea mobilierului, relațiile spațiale, efectele de iluminare, tratamentele pentru ferestre, materialele pentru podea și acoperirea pereților. De asemenea, aceștia încorporează în proiectele lor elemente precum opere de artă și accesorii. Este important ca designerii de interior să cunoască codurile și reglementările în materie de construcții, astfel încât să se poată asigura că proiectele lor sunt conforme cu standardele de siguranță.

Domeniul de aplicare al serviciilor de design interior variază de la un proiect la altul, dar, în general, include conceptualizarea; planificarea spațiului; selectarea stilurilor de mobilier, a materialelor, finisajelor și țesăturilor; proiectarea iluminatului; specificarea corpurilor de iluminat (cum ar fi dulapurile de bucătărie); selectarea accesoriilor; proiectarea de piese personalizate; coordonarea serviciilor de instalare; furnizarea de desene pentru contractori; supravegherea activităților de construcție la fața locului; procurarea produselor de la vânzători sau furnizori; urmărirea comenzilor și livrărilor; bugetarea proiectelor; inspectarea instalațiilor în scopul controlului calității; precum și furnizarea de servicii de întreținere/reparare după proiect, dacă este necesar.

Pentru a deveni un designer de interior profesionist este nevoie de o educație formală în domeniul principiilor de design. Trebuie să ai un ochi puternic pentru detalii și o capacitate de a gândi spațial, având în același timp o înțelegere profundă a principiilor estetice. Designerii de interior profesioniști au studiat arhitectura sau artele plastice la nivel de facultate sau au absolvit cursuri specializate în teoria și practica designului de interior.

Designerii de interior trebuie să posede atât sensibilitate artistică, cât și cunoștințe tehnice care includ, de obicei, înțelegerea tehnicilor de desen (software CAD), a codurilor de construcție, a ergonomiei/psihologiei factorilor umani, a practicilor de sustenabilitate/directivelor de selecție a materialelor, a principiilor de acustică, a reglementărilor privind siguranța la incendiu etc. Succesul unui designer de interior este deseori determinat de cât de bine înțelege preferințele clienților săi și de cât de eficient folosește creativitatea pentru a-și materializa viziunea în parametrii stabiliți de aceștia.

Rezultatul final ar trebui să fie un mediu plăcut din punct de vedere estetic, care să îndeplinească toate cerințele funcționale, îmbunătățind în același timp calitatea vieții pentru cei care îl vor locui – fie că este vorba de o locuință sau de o proprietate comercială, cum ar fi magazinele de vânzare cu amănuntul sau restaurantele. În cele din urmă, aceasta este ceea ce face ca orice aventură de succes în interiorul lumii designului interior să merite să fie urmărită: transformarea spațiilor în ceva cu adevărat special, de care se pot bucura mulți!

Diferitele tipuri de stiluri de design interior

Designul interior este arta de a transforma un spațiu într-un mediu estetic plăcut și funcțional. Există mai multe tipuri diferite de stiluri de design interior care pot fi utilizate atât în mediul rezidențial, cât și în cel comercial, fiecare având propriile caracteristici unice. De la minimalismul modern la tradiționalul clasic, există ceva pentru toată lumea atunci când vine vorba de design interior. Iată o privire asupra unora dintre cele mai populare tipuri de stiluri de design interior pe care ați putea dori să le luați în considerare pentru casa sau biroul dumneavoastră:

Minimalismul modern

Minimalismul modern se caracterizează prin linii curate și o lipsă generală de dezordine. Acest stil pune accentul pe formă în detrimentul funcției și creează un sentiment de calm în orice încăpere. Piesele de mobilier au, de obicei, profiluri joase, culori neutre și forme geometrice. De asemenea, este posibil să vedeți stropii de culori strălucitoare sau materiale organice, cum ar fi lemnul sau piatra, folosite cu moderație în tot spațiul. În ceea ce privește accesoriile, minimalismul modern se bazează adesea pe imprimeuri grafice sau materiale naturale, cum ar fi sculpturile din piatră, în locul bibelourilor și bibelourilor.

Industrial

Designul interior industrial are ca scop crearea unui spațiu elegant cu un aer brut, urban. Pereții din cărămidă și grinzile expuse, împreună cu podelele din beton, conferă spațiilor industriale o vibrație nervoasă. Accentele metalice, cum ar fi țevile, schelele și alte elemente de fixare sunt, de asemenea, adesea folosite în acest stil. Mobilierul industrial are, de obicei, forme simple, cu elemente nefinisate, cum ar fi suprafețe din lemn brut sau rame metalice care creează interes vizual în cadrul spațiului general. Paleta de culori constă, de obicei, în tonuri mute, cum ar fi gri, negru, alb, maro și nuanțe rustice care oferă un contrast cu pereții de cărămidă expuși, menținând în același timp o vibrație rece.

Contemporan

Designul interior contemporan are ca scop crearea unor încăperi elegante cu un farmec atemporal care nu se demodează niciodată. În contrast cu minimalismul modern, designul contemporan încorporează mai multe linii curbe în piesele de mobilier, împreună cu materiale naturale precum lemnul și piatra pentru un plus de textură. Accesoriile pot include artă murală care descrie scene abstracte, precum și corpuri de iluminat statement care atrag atenția asupra anumitor elemente din cameră, cum ar fi lucrările de artă sau punctele focale, cum ar fi șemineele sau capetele de pat. Paletele de culori contemporane combină nuanțe neutre precum albul, griul și negrul cu culori mai îndrăznețe pentru a adăuga un interes vizual mai mare fără a copleși atmosfera generală din spațiu.

Tradițional

Designul interior tradițional oferă eleganță combinată cu un farmec clasic atemporal care se simte confortabil, dar sofisticat. Acest tip de stil include elemente cum ar fi piese de mobilier vechi, realizate din lemn de culoare închisă, cum ar fi mahon sau nuc, împreună cu detalii ornamentate, inclusiv modele florale pe articolele de tapițerie sau detalii ciupite pe canapele și scaune. Accesoriile constau în principal în obiecte de epocă, cum ar fi vaze, oglinzi sau lămpi împodobite cu modele complicate care aduc caracter oricărei încăperi în care se află. Paletele de culori tradiționale constau în principal din tonuri pământii, cum ar fi verdele, albastrul și maro, împreună cu stropi de culori mai vii, cum ar fi roșu și galben, care oferă un contrast, menținând în același timp echilibrul în cadrul atmosferei generale create de alegerile de decorare a camerei

Eclectic

Designul interior eclectic combină diferite stiluri din diferite perioade într-o estetică unică care reflectă perfect gustul și preferințele personale . În mod ideal, spațiile eclectice ar trebui să prezinte mai multe texturi , culori , modele , forme , dimensiuni și influențe din mai multe decenii . Gândiți-vă la mobilier clasic amestecat fără probleme alături de piese mai artistice . Interioarele eclectice ar trebui să fie o reflectare a ceea ce sunteți, mai degrabă decât să urmeze tendințele, așa că nu vă fie teamă să amestecați lucrurile! Accesoriile variază de la obiecte mai kitsch, cum ar fi sculpturi de animale, covoare cu modele, ceasuri ciudate sau recipiente din ceramică, până la piese de la mijlocul secolului trecut pe care le-ați găsit la târgurile de vechituri. Paletele de culori tind să fie luminoase, dar nu copleșitoare, deoarece eclectismul se bazează foarte mult pe combinarea mai multor nuanțe împreună.

Cabana de coastă/pe plajă

Interioarele cabanei de coastă/plajă evocă sentimente de relaxare datorită folosirii nuanțelor inspirate de plajă, tonuri de albastru deschis, turcoaz, culori de nisip combinate cu mobilier din lemn, accente de răchită, perne de aruncat cu teme nautice, modele de țesături cu dungi, motive de scoici, perfecte pentru cei care se bucură de apropierea de apă. Accesoriile găsite aceste tipuri de spații includ driftwood opere de artă înrămate plasă de pește plajă tematice lumânări rame umplute cochilii stele de mare de corali hărți de perete mari care prezintă fotografii de viață oceanică zonă asigură aduce multă ambianță fără a fi de fapt acolo .

Boemian Chic

Interioarele boeme chic permit o libertate totală creativitatea amestecarea culorilor, a culorilor, a texturilor, a țesăturilor, a stilurilor creează o atmosferă vizuală uimitoare, adesea văzută în gospodăriile boeme din întreaga lume, ele îmbrățișează libertatea de exprimare, se opun conformismului rigid definit de interioarele tradiționale, permițând proprietarului să împodobească spațiul de locuit cu accente memorabile, elemente colectate în timpul călătoriilor în străinătate, chiar și cele de origine locală, toate necesare pentru a atinge ambianța nomadă râvnită gândiți-vă la tapiserii bogate, la tapițerii, la perne colorate, la covoare, la țesături vibrante, la straturi, la accesorii de inspirație globală, la lucrări de artă, aduceți farmecul lumii vechi, la o nouă vârstă, la o nouă răsucire, schema de culori boho favorizează în mare măsură nuanțele calde și primitoare, portocaliile profunde, purpurii, roșii ruginii, auriu, maro, contrastante, nuanțe pastelate, mai reci și mai puțin intense, creează un contrast frumos, atrăgând privirile, energie.

Diferitele tipuri de stiluri de design interior

Cum să alegi stilul potrivit pentru casa ta

Poate fi dificil atunci când încerci să alegi stilul potrivit pentru designul interior al casei tale. Cu toate acestea, înțelegând principiile cheie ale diferitelor opțiuni de stil și reflectând asupra gusturilor dvs. individuale, puteți crea un aspect care este total unic și care face ca locuința dvs. să se simtă ca fiind a dvs. Folosirea unor resurse precum reviste, cataloage sau vizite personale la magazinele de mobilă vă poate ajuta să vă inspirați și să vă concentrați în a face alegeri interesante care să completeze caracteristicile existente în spațiul dumneavoastră.

În cele din urmă, este important să luați decizii care să funcționeze atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional – nu ar trebui să neglijați niciodată lucruri precum confortul sau caracterul practic pentru a obține un anumit stil. Cu puțină gândire și explorare, puteți alege cu ușurință un stil pentru dumneavoastră cu încredere!

De renoveaza

Renoveaza.ro este sursa de soluții în toate etapele proiectelor dvs. de construcții. Oferim sfaturi și servicii profesionale pentru a vă transforma visele de renovare în realitate. De la proiectare la execuție, suntem alături de tine la fiecare pas. Lasă-ne să te ajutăm să îți renovezi casa chiar astăzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *